Biotechnologia.pl
łączymy wszystkie strony biobiznesu
Naturalne barwniki Chr Hansen
29.01.2009
Chr Hansen rozszerza swoja ofertę o osiem naturalnych barwników dla środków spożywczych. Powstały one z owoców, warzyw i roślin po dwóch latach doświadczeń.
Pierwsza generacja barwników FruitMax® została wprowadzona dwa lata temu. Barwniki te są jadalne, rozpoznawane jako produkty nadające barwę żywności według wytycznych ustanowionych przez Natural Food Colours Association (NatCol), nie obejmują one jednak oczyszczanie koloru jak również wydobywania pigmentu.

Osiem nowych odcieni to mieszanki materiałów roślinnych owocowych oraz warzywnych. Ich nazwy odnoszą się one do końcowego koloru zamiast do pochodzenia. Wyróżniamy :
FruitMax® Hazelnut, Orange, Peach, Pink Grape, Pomegranate, Redcurrant, Starfruit, Yumberry. Ze względu na wysoki poziom pigmentu uraz stabilność podczas formułowania oraz w ostatecznym produkcie nadają barwnikom możliwość stosowania ich w słodyczach, napojach, lodach oraz preparatach mlecznych.



Przy opracowaniu naturalnych barwników spożywczych nacisk kładzie się na pozyskiwanie, ponieważ procesy oczyszczania są zabronione - z wyjątkiem sytuacji, gdy prawdziwa równowaga między pigmentem, aromatem, cukrami i innymi składnikami jest zachowana. Zapotrzebowanie na naturalne kolory i barwienie środków spożywczych jest wysokie ze względu na obecny nacisk na zdrowe odżywianie.

Bartłomiej Borkowski
 
KOMENTARZE
news

<Luty 2025>

pnwtśrczptsbnd
27
28
29
30
31
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
1
2
Newsletter