Biotechnologia.pl
łączymy wszystkie strony biobiznesu
"My Whey" - nowa koncepcja, probiotyki z serwatki
12.12.2007
Firma Chr. Hansen przedstawiła nową koncepcję dotyczącą probiotyków, napoje serwatkowe, wpływające korzystnie na zdrowie konsumentów.


Międzynarodowy rynek funkcjonalnych napojów mleczarskich rozwija się bardzo szybko. Szacuje się, że sprzedaż tego typu produktów tylko w Europie Zachodniej, Stanach Zjednoczonych i Japonii w 2011 roku osiągnie 6.25 milionów €.

Produkt „My Whey” zaprezentowany przez Chr. Hansen jest wypuszczany na skalę światową, jednak na początku skupiono się na rynku europejski, a dokładniej niemieckim, następnie produkt zostanie wprowadzony do Południowej Ameryki.
Firma podkreśla, że końcowy produkt ma wysoką wartość odżywczą, jak jogurtu - jest naturalny i orzeźwiający, oraz można go wszędzie ze sobą zabrać, ze względu na małe i poręczne opakowania. Jak mówi Ingrid Klinth Holm, z tego co wiadomo jest to pierwszy tego typu produkt wprowadzany na rynek.

W produkcie znajdują się szczep BB-12™ oraz LA-5™, o udokumentowanym korzystnym działaniu na zdrowie człowieka oraz enzym Ha-Lactase™, który redukuje w sposób zadowalający ilość cukru w produkcie końcowym. Koncepcja obejmuje trzy smaki produktu – naturalny, mango/pomarańcza i egzotyczny z nutą ananasa.
Serwatka zawiera w sobie wiele składników odżywczych, między innymi wiele związków mineralnych, witamin i dużo białka. Jest również atrakcyjną alternatywą dla materiału świeżego pod względem cenowym.

Źródło: Chrhansen.com
KOMENTARZE
Newsletter