Biotechnologia.pl
łączymy wszystkie strony biobiznesu
Miód - na zdrowie
11.03.2008
W Sacramento, w Kaliforni, odbyło się międzynarodowe sympozjum poświęcone wpływowi miodu na zdrowie człowieka, zorganizowane przez Committee for the Promotion of Honey and Human Health.


Na sympozjum analizowano wyniki badań dotyczących między innymi: poprawy złego efektu chemioterapii przy neutropenii (obniżenie liczby krwinek białych obojętnych we krwi), leczenia zranień, korzystnego wpływ na sen, zmniejszenia kaszlu oraz korzystnego wpływu na percepcję. Natomiast David Bear, przedstawiciel US Department of Agriculture zaprezentował wstępne wyniki sugerujące, że spożywanie miodu, w porównaniu ze spożywaniem innych słodzików, może poprawić zawartość cukru we krwi i wydzielanie insuliny.

Uczestnicy sympozjum wierzą, że takie spotkania spowodują dalsze badania nad prozdrowotnym działaniem miodu.

Źródło: PFiOW
KOMENTARZE
Newsletter