Miód Manuka może być skutecznym sposobem w walce z przewlekłym zakażeniem ran, a nawet może pomóc odwrócić oporność na antybiotyki. Takie wnioski można wyciągnąć z badań prezentowanych na konferencji Society for General Microbiology Spring 2011.
Profesor Rose Cooper z University of Wales Institute w Cardiff prowadziła badania nad wpływem miodu Manuka na 3 typy bakterii, które często zakażają środowisko ran: Pseudomonas aeruginosa, paciorkowce grupy A i odporny na metycylinę Staphylococcus aureus (MRSA). Grupa naukowców współpracująca z profesor Cooper uznała, że miód może wpływać na wzrost tych bakterii i sugeruje, że miód ten jest atrakcyjną alternatywą w leczeniu lekoopornych zakażeń ran.
Miód Manuka od dawna znany jest z jego właściwości przeciwbakteryjnych, pochodzi on z nektaru zebranego przez pszczoły żerujących na drzewie Manuka.
Zespół profesor Cooper badał mechanizm działania przeciwbakteryjnego miodu Manuka na poziomie molekularnym. Szukano odpowiedzi na pytanie : w jaki sposób miód Manuka hamuje zakażenia rany bakteriami? Uzyskane wyniki badań sugerują , że miód Manuka może utrudniać zajmowanie tkanek przez bakterie – inhibitując w ten sposób rozpoczęcie ostrych infekcji. Miód Manuka utrudnia także tworzenie biofilmu. Istnienie biofilmu chroni bakterie przed działaniem antybiotyków i utrudnia przeprowadzenie skutecznego leczenia. Profesor Cooper : "Inne prace w naszym laboratorium wykazały, że miód podnosi wrażliwość MRSA na antybiotyki, takie jak oksacylina. „
Miód Manuka ma szanse stać się skutecznym środkiem wspomagającym leczenie trudno gojących się ran.
Oprac. : Marta Kłopotowska
Źródło: Medical News Today
KOMENTARZE