Biotechnologia.pl
łączymy wszystkie strony biobiznesu
Kwasy tłuszczowe omega 3, ich rosnąca popularność i zastosowanie
02.01.2012

 

Coraz częściej zastanawiamy się i w coraz większym stopniu rozumiemy, jak niezbędna do prawidłowego wzrostu, rozwoju i funkcjonowania jest zdrowa, zrównoważona dieta… niestety jemy coraz gorzej. Czy potrafimy to zmienić? Czy jest w nas tyle siły by temu podołać?

 

Zaczynamy zmiany w diecie od wiecznego jutra, bo dziś już nam się nie chce...

W dzisiejszych czasach zapadalność na przewlekłe, niebezpieczne choroby związane z nieprawidłowym jadłospisem rośnie we wszystkich grupach wiekowych. Obecnie diagnozuje się u dzieci choroby jeszcze kilkadziesiąt lat temu występujące tylko u osób w wieku podeszłym takie jak: nadciśnienie, miażdżyca, cukrzyca typu II czy zespół metaboliczny i wiele innych.

Wymagamy od siebie i naszych bliskich bardzo dużo a jednocześnie nie robimy nic by zwiększyć nasze możliwości fizyczne i psychiczne -na zdrową dietę a na codzienny wysiłek fizyczny, techniki relaksacyjne po prostu brakuje nam sił i energii. Nie istnieją bezpieczne i sprawdzone drogi bez tych elementów. Tylko zdrowi, pełni energii i witalności spokojnie i pewnie jesteśmy w stanie stawić czoło codziennym wyzwaniom w domu, szkole oraz pracy i to niezależnie od wieku.

Kwasy tłuszczowe- niezbędny element diety

 

Jednym z najważniejszych składników żywieniowych są kwasy tłuszczowe z rodziny omega-3. Grupę tą tworzą kwas alfa-linolenowy (ALA) obecny w roślinach liściastych, świeżych ziołach, siemieniu lnianym, orzechach laskowych, nasionach soi i dynii oraz zawarte w rybim tłuszczu kwas eikozapentoenowy (EPA) i dokozaheksaenowy (DHA), w mniejszej ilości obecne także w jadalnych wodorostach jak wakame, kombu czy nori popularnych w kuchni japońskiej. Kiedyś ich źródłem były także jaja od swobodnie poruszających się po gospodarstwie kur i karmionych samodzielnie wyprodukowaną paszą zwierząt rzeźnych ale wraz z intensyfikacją produkcji rolnej, wprowadzeniem nowych, wysokowydajnych ras zwierząt i przemysłowych pasz całkowicie zmienił się skład tradycyjnych produktów rolnych.

Dziś największe nadzieję na wzbogacenie naszej diety w niezbędne kwasy tłuszczowe omega-3 pokłada się w tłustych rybach morskich, wodorostach, siemieniu lnianym i świeżych warzywach liściastych oraz suplementach diety. Kwasy tłuszczowe z rodziny omega-3 są niezbędne dla każdej komórki ciała, nie są syntetyzowane w ciele człowieka i bezwzględnie muszą być dostarczone z dietą. Stąd zaliczamy je do grupy Niezbędnych Nienasyconych Kwasów Tłuszczowych inaczej NNKT. Ich spożycie jest bardzo niskie.

 

W wielu badaniach klinicznych wykazano związek między spożyciem kwasów tłuszczowych z rodziny omega-3 i funkcjonowaniem ludzkiego mózgu. Organ składa się z 60% tłuszczu. Jednym z determinantów prawidłowej funkcji komórek jest utrzymywanie elastyczności błon komórkowych i osłonek mielinowych, do czego niezbędny jest właściwy poziom NNKT . Najlepiej poznane pozytywne działanie na mózg ma kwas dokozaheksaenowy (DHA) toteż większe spożycie ryb i owoców morza podczas sesji, egzaminów czy zamknięcia roku to cenne i uzasadnione naukowo działanie stymulujące mózg.

 

Obiecujące są również badania nad zastosowaniem kwasów tłuszczowych z rodziny omega-3 u kobiet w ciąży jako czynnika ochronnego przed depresją poporodową. W badaniach przeprowadzonych na Uniwersytecie Medycznym na Tajwanie na grupie kobietach w ciąży ze zdiagnozowaną depresją wynika, że suplementacja diety znacząco zmniejszyła nasilenie depresji u kobiet zarówno przed porodem jak i po narodzinach . Kwasy tłuszczowe omega-3 są naturalnie obecne w kobiecym mleku niezbędnym dla harmonijnego rozwoju mózgu dziecka jest to działanie o bardzo szerokim aspekcie zdrowotnym, bezpieczne i dobrze tolerowane. Wystarczające spożycie ryb i owoców morza w okresie ciąży oraz w okresie laktacji (najbogatszych naturalnych źródle EPA i DHA) lub ich suplementów ma działanie ochronne zmniejszając ryzyko wystąpienia alergii pokarmowych lub atopii w pierwszym roku życia dziecka, a w późniejszym okresie zmniejszając ryzyko m.in. egzemy i astmy.

Warto zwrócić uwagę, że z wysokim spożyciem ryb mogą wiązać się takie konsekwencje zdrowotne jak zatrucie toksyczną metylortęcią oraz polichlorowanymi bifenylami, zwłaszcza tych poławianych w skażonych akwenach oraz importowanych bez przeprowadzenie kontroli toksykologicznej z Azji. Bezpiecznym rozwiązaniem jest także spożycie ekologicznie uprawianych sałat i warzyw liściastych, wodorostów oraz oleju lnianego i orzechów.

Kwasy tłuszczowe z rodziny omega-3 to prawdziwy składnik XXI wieku, tak w naturalnych (orzechy i pestki) jak i nowoczesnych (wodorosty) źródłach. Warto przekonać się do ryb na naszym stole i nauczyć nasze rodziny jeść ryby, orzechy i sałaty w najróżniejszej postaci byle wybierać je rozważnie zwracając baczną uwagę na kraj pochodzenia.

 

Źródło:

PAP

 

Oprac. Magdalena Jóźwicka

KOMENTARZE
news

<Marzec 2025>

pnwtśrczptsbnd
24
25
26
27
28
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
1
2
3
4
5
6
Newsletter