Wcześniej długie łańcuchy kwasów tłuszczowych nie mogły być wprowadzone do składu preparatów hipoalergicznych, ponieważ są one tradycyjnie zmieszane z białkami znajdującymi się w mleku, które nie mogą być wykorzystywane w tego rodzaju substancjach.Szacuje się, że okoła 6% noworodków ma alergię ma białka w mleku, problem ten jest mniej wyraźny w krajach Azji i Ameryki Południowej. Friesland wprowadził technologię opartą na skrobii wykorzystywaną w tego rodzaju preparatach.

Nowy składnik nosi nazwę Vana Sana DH 7, pozyskiwany jest z oleju z ryb, glonów i słodu. Kierowany jest dla niemowląt w okresie początkowego żywienia. Niemowlęta mogą teraz korzystać z łańcuchów wielonienasyconych kwasów tłuszczowych DHA i ARA, których korzyści obejmują ulepszone funkcje poznawcze, zapobieganie zaburzeń układu odpornościowego, serca i zdrowia oczu.
Źródło: FoodNavigator.com
oprac.:
Bartłomiej Borkowski
KOMENTARZE