Kwas mrówkowy wytwarzany jest obecnie na skalę przemysłową, jest łatwy w zastosowaniu oraz składowaniu.
Reakcja zaproponowana przez niemieckich uczonych ma polegać na dodatku do kwasu mrówkowego aminy oraz katalizatora. W jej wyniku kwas ulega rozdzieleniu na dwutlenek węgla oraz wodór. Największą wydajność (blisko 100%) uzyskano w temperaturze 40 stopni Celsjusza. Wykorzystanie 2,4 ml ciekłego kwasu mrówkowego pozwoliło na uzyskanie 1,3 l gazowego wodoru oraz podobnej objętości dwutlenku węgla. Przy temperaturze 26,5 stopni wydajność również była zadowalająca. Zdaniem naukowców również przy temperaturze 0 stopni można z zastosowaniem tej metody uzyskać wystarczającą ilość wodoru.
Technologia ta ma znaleźć zastosowanie przede wszystkim w ogniwach zasilających telefony komórkowe, laptopy, ale również jednostki napędowe samochodów.
źródło: Frankfurter Allgemeine Zeitung
KOMENTARZE