Biotechnologia.pl
łączymy wszystkie strony biobiznesu
Kwas mrówkowy jako źródło wodoru
11.07.2008
Podstawową metodą pozyskiwania wodoru (np. w celu napędzania silników lub zasilania ogniw napędowych) jest poddawanie wody działaniu prądu elektrycznego.
Proces ten charakteryzuje się jednak negatywnym bilansem energetycznym - na pozyskanie wodoru potrzebne jest znacznie więcej energii niż następnie może zostać odzyskane. Alternatywne metody polegają na wysokotemperaturowych reakcjach takich substancji jak gliceryna, metan oraz innych węglowodorów i ich pochodnych (np. alkoholi).

Naukowcy z Leibniz-Institut für Katalyse (Instytut Katalizy) w Rostock (Niemcy) opracowali nowoczesną metodę pozyskiwania wodoru w temperaturze pokojowej. Źródłem tego pierwiastka ma być kwas mrówkowy.

Kwas mrówkowy wytwarzany jest obecnie na skalę przemysłową, jest łatwy w zastosowaniu oraz składowaniu.

Reakcja zaproponowana przez niemieckich uczonych ma polegać na dodatku do kwasu mrówkowego aminy oraz katalizatora. W jej wyniku kwas ulega rozdzieleniu na dwutlenek węgla oraz wodór. Największą wydajność (blisko 100%) uzyskano w temperaturze 40 stopni Celsjusza. Wykorzystanie 2,4 ml ciekłego kwasu mrówkowego pozwoliło na uzyskanie 1,3 l gazowego wodoru oraz podobnej objętości dwutlenku węgla. Przy temperaturze 26,5 stopni wydajność również była zadowalająca. Zdaniem naukowców również przy temperaturze 0 stopni można z zastosowaniem tej metody uzyskać wystarczającą ilość wodoru.

Technologia ta ma znaleźć zastosowanie przede wszystkim w ogniwach zasilających telefony komórkowe, laptopy, ale również jednostki napędowe samochodów.

źródło: Frankfurter Allgemeine Zeitung
KOMENTARZE
Newsletter