Biotechnologia.pl
łączymy wszystkie strony biobiznesu
Krem rozjaśniająco - tonizujący (PEPHA®-NUTRIX)
11.05.2004
Formuła kremu nawilżającego opracowana przez firmę PENTAPHARM. Krem zawiera nową substancję aktywną PEPHA®-NUTRIX, wzmaga aktywność fibroblastów, ponadto jest źródłem niezbędnych składników odżywczych.
Lp. Składniki nomenklatura INCI % w/w Producent
1 Komponent A):
Woda
Aqua 70.80  
2 Gliceryna Glycerin 3.00  
3 Komponent B):
Crodafos CES
Cetearyl Alcohol (and) Dicetyl Phosphate (and) Ceteth-10 Phosphate 5.00 Croda, GER
4 Myritol 331 Cocoglycerides 6.00 Henkel, GER
5 Tegosoft TN C 12-15 Alkyl Benzoate 3.00 Degussa / Goldschmidt
6 Tegosoft DC Decyl Cocoate 3.00 Degussa / Goldschmidt
7 Fitoderme Squalane 2.00 Hispano Quimica
8 Komponent C):
NaOH 10%
Sodium Hydroxide, q.s.    
9 Komponent D):
DC 345 Fluid
Cyclopentasiloxane 3.00 Dow Corning
10 Euxyl K-300 Phenoxyethanol, Methylparaben, Butylparaben, Ethylparaben, Propylparaben, Isobutylparaben 0.80 Schülke & Mayr, GER
11 Aristoflex AVC Ammonium Acryloyldimethyltaurate (and) VP Copolymer 0.40 Clariant, CH
12 Komponent E):
PEPHA®-NUTRIX
Natural Nutrition Factors 3.00 PENTAPHARM, CH
Sposób wykonania: Osobno podgrzać komponent A) i komponent B) do temp. 75 oC. Mieszając dodawać do komponentu A) komponent B) a następnie homogenizować. Doprowadzić pH do około 5,5 - 6,5 za pomocą komponentu C). Przy temp. około 65 oC dodać składniki komponentu D jeden po drugim. Homogenizować dotąd aż składnik Aristoflex AVC nie będzie dobrze rozpuszczony. Przy temp. około 35 oC dodać komponent E). Doprowadzić pH do 5,5 - 6.5. Źródło::
Cossma nr 5/2004. Autor receptury, firma PENTAPHARM zaleca dostosowanie formulacji i produkcji do lokalnych warunków i dostępnych składników wyjściowych. Mimo, że ta formulacja została opracowana z największą starannością, firma nie bierze na siebie jakiejkolwiek odpowiedzialności z tytułu jej stosowania.
KOMENTARZE
news

<Marzec 2025>

pnwtśrczptsbnd
24
25
26
27
28
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
1
2
3
4
5
6
Newsletter