Biotechnologia.pl
łączymy wszystkie strony biobiznesu
Krem przeciw - zmarszczkowy
03.11.2006



SKŁADNIKI: %WT.
FAZA A  
Water (aqua) 64.30
Glycerin 5.00
Glycerin (and) palmitoyl tripeptide-3 (Syn-Coll, Pentapharm) 2.50
   
FAZA B  
Cetearyl alcohol (and) dicetyl phosphate (and) Ceteth-10 phosphate (Crodafos CES, Croda) 5.00
Cocoglycerides (Myritol 33, Cognis) 6.00
C 12-15 alkyl benzoate (Tegosoft TN, Degussa/Goldschmidt) 3.00
Decyl cocoate (Tegosoft DC, Degussa/Goldschmidt), 2.00
Squalane (Fitoderm, Hispano Quimica) 2.00
   
FAZA C  
Sodium Hydroxide(10%) qs
   
FAZA D  
Cyclopentasiloxane (DC 345 Fluid, Dow Corning) 3.00
Phenoxyethanol (and) methylparaben (and) butylparaben (and) ethylparaben (and) propylparaben (and) isobutylparaben (Euxyl K-300, Schülke & Mayr) 0.80
 Ammonium acrylolydimethyltaurate (Aristoflex AVC, Clariant) 0.40
   
FAZA E  
Ethoxydiglycol (EDG plus, Moellhausen S.p.A.) 5.00


Procedura:
Ogrzać Fazę A oraz B oddzielnie do  75°C. Następnie dodać do Fazy A Fazę B i homogenizować. Zmierzyć pH i ewentulanie doprowadzić do prawidłowego pH  wynoszacego  5.5 – 6.5 za pomocą Fazy C. W temperaturze około 65°C, dodać składniki Fazy D, jeden po drugim. Homogenizować aż do uzyskania jednolitej masy. Dodać składniki Fazy B w temperaturze około 35°. Jeśli potrzeba doprowadzić do pH  5.5 – 6.5.

Oprac.: Marta Sztybrych
Źródło: www.cosmeticsandtoiletries.com
KOMENTARZE
news

<Grudzień 2024>

pnwtśrczptsbnd
25
26
27
28
LSOS Summit 2024
2024-11-28 do 2024-11-29
1
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
1
2
3
4
5
Newsletter