Biotechnologia.pl
łączymy wszystkie strony biobiznesu
Krem pielęgnujący dłonie, paznokcie i skórki wokół paznokci
28.08.2006



Składniki: %WT.
FAZA A
Water 56.30
Triethanolamine, 98% 0.60
FAZA B
Crodafos CES (Croda) (Cetearyl alcohol [and] dicetyl phosphate [and] ceteth-10 phosphate) 10.00
Medilan (Croda) (Medical grade lanolin) 20.00
Cropure almond (Croda) (Prunus amygdalus dulcis [sweet almond oil]) 5.00
Dimethicone (Dow Corning) (DC 200 Fluid, 350 cSt) 3.00
   
FAZA C  
Prosina (Croda) (Hydrolyzed keratin protein) 3.00
Crodarom Vitamin E w/s (Croda) (Tocopherol) 1.00
Phytexcell Chamomile (Croda) (Glycerin [and] butylene glycol [and] water [and] chamomilla recutita [matricaria] extract) 0.50
Phytexcell Cucumber (Croda) (Glycerin [and] butylene glycol [and] water [and] cucumis sativas (cucumber) fruit extract) 0.50
Methylisothiazolinone (Rohm & Haas) (Neolone 950) 0.10

 

Procedura:
Przygotować naczynie z wodą, dodać TEA i rozpocząć ogrzewanie do 70ºC. W oddzielnym naczyniu, zmieszać składniki FAZY B i ogrzać do temperatury 70-75ºC. Kiedy mieszanina osiagnie wymaganą temperaturę, dodać zmieszane składniki FAZY B do FAZY A, równocześnie mieszając. Następnie rozpocząć ochładzanie emulsji. Gdy emulcja osiagnie temperaturę 40ºC, należy dodać pozostałe składniki. Kontynuować mieszanie do momentu, gdy mieszanina będzie zimna i jednorodna.

Właściwości:
pH: 5,5 ± 0,5
Lepkość: 86,000 cps ± 10% (RVT Spindle #T-D @ 10 RPM, 25°C)

Procedura przygotowana przez Croda Inc.

Oprac.: Marta Sztybrych
Źródło: www.happi.com

KOMENTARZE
Newsletter