Biotechnologia.pl
łączymy wszystkie strony biobiznesu
Kolejny sposób w walce z alergiami na żywność
06.03.2008
Ludzie, którzy cierpią na alergię po zjedzeniu jaj, być może już niedługo będą mogli je normalnie spożywać.


Naukowcy z Niemiec i Szwajcarii donieśli o nowym procesie skutecznie redukującym działanie alergenów w jajach. Takie odkrycie może doprowadzić do produkcji bezpieczniejszej, bardziej specjalistycznej żywności dla grupy osób cierpiących na alergie po spożyciu jaj i produktów przygotowanych z ich wykorzystaniem.

Alergia na jaja jest nadal jedną z najpowszechniej występujących (zaraz po alergii na białka mleka i zbóż). Najczęściej występuje u niemowląt i dzieci, mogąc powodować wysypkę i poważne dolegliwości żołądkowe, które w wyjątkowych wypadkach prowadzą nawet do śmierci.

W najnowszych badaniach Angelika Paschke z uniwersytetu w Hamburgu i jej współpracownicy opisali proces, w którym wystawili jaja na równoczesne działanie wysokiej temperatury i odpowiednich enzymów, co wpłynęło zdecydowanie na obniżenie aktywności alergenów. Proces ten spowodował, że takie jaja zawierały 100 razy mniej alergenów niż jaja surowe, a nieznacznie wpłynął na smak i teksturę produktów w porównaniu z zastosowaniem jaj surowych.

 Źródło: sciencedaily.com

KOMENTARZE
Newsletter