Biotechnologia.pl
łączymy wszystkie strony biobiznesu
Klonowanie zwierząt na żywność nie jest etyczne - orzeczenia ciała europejskiego
21.01.2008
Klonowanie zwierząt w celu produkcji pokarmów takich jak mięso lub mleko nie jest usprawiedliwione, rzekli eksperci zajmujący się etyką.


Parę dni wcześniej europejski organ do spraw bezpieczeństwa żywności – EFSA wydał wstępną opinię na temat mięsa i mleka ze sklonowanych zwierzą. Zgodnie z nią jest wysoce nieprawdopodobne, żeby niosły one ze sobą ryzyko dla zdrowia ludzkiego. European Group on Ethics (EGE) orzekła jednak, że nie ma przekonujących argumentów za klonowaniem zwierząt na użytek przemysłu żywnościowego.
 
"Biorąc pod uwagę obecny poziom problemów zdrowotnych, które dotyczą sklonowanych zwierząt i ich matek, EGE wątpi czy kiedykolwiek klonowanie zwierząt w celach żywnościowych będzie etycznie usprawiedliwione”.

Europejska Komisja rozpoczęła konsultacje w tej sprawie już w lutym 2007 roku. Amerykańska organizacja FDA (Food and Drug Administration) ogłosiła wcześniej, że nie wyklucza autoryzacji produktów żywnościowych pochodzących ze sklonowanego bydła, świń bądź kóz. Grupa piętnastu ekspertów powołana przez Komisję Europejską badała zagadnienie pod kątem etycznego aspektu nowych technologii.

Sklonowane zwierzęta są podatne na choroby i inne problemy zdrowotne jak otyłość, problemy oddechowe, powiększona wątroba i złe funkcjonowanie nerek. W przypadku bydła, około 20 procent sklonowanych cieląt nie jest w stanie przeżyć 24 h po urodzeniu i dodatkowe 15 procent ginie przed odstawieniem od piersi.
 
Temat wymaga dalszych rozważań z etycznego, prawnego i społecznego punktu widzenia. Należy przeprowadzić również badania dotyczące publicznego postrzegania klonowania zwierząt w celach żywnościowych" twierdzi grupa ekspertów.

EFSA ma dostarczyć pełną wersję raportu na temat bezpieczeństwa sklonowanych zwierząt w celach żywnościowych w maju bieżącego roku.

Źródło: foodnavigator.com

KOMENTARZE
Newsletter