Biotechnologia.pl
łączymy wszystkie strony biobiznesu
Klaster Dolina Żywności Ekologicznej
26.04.2011

 

Dolina Ekologicznej Żywności to pierwszy w kraju klaster zrzeszający podmioty, które zajmują się promocją oraz rozwojem żywności ekologicznej w Polsce. Inicjatywa klastra zrodziła się w województwie lubelskim w 2004 roku.

 

W skład podmiotów uczestniczących w projekcie wchodzi:

Instytut Uprawy Nawożenia i Gleboznawstwa- PIB (koordynator), Stowarzyszenie ‘’EkoLubelszczyzna” , Związek Stowarzyszeń „Podkarpacka Izba Rolnictwa Ekologicznego’’, Brzost- Eko Sp. z o.o., Elżbieta Janik-Tyminska „Magiczny Ogród”, „Bioavena” Sp. z o.o., Bio Concept Bogusław Bednarz, Ekologiczne P.P.H.U. Bio- Eko Marian Wójtowicz JK Sp. z o.o.

Dolina Ekologicznej Żywności” ma charakter otwarty, do jego struktur  mogą przystąpić podmioty i organizacje zainteresowane rozwojem produkcji ekologicznej żywności na terenie Polski Wschodniej (lubelskie, podkarpackie, świętokrzyskie, podlaskie, warmińsko-mazurskie) Do głównych działań klastra można zaliczyć zwiększenie popytu na produkty ekologiczne , zwiększenie skali produkcji ekologicznej a także rozwój współpracy klastrowej pomiędzy ośrodkami naukowymi.

Żywność ekologiczna to temat bardzo częstych dyskusji i rozmów co jest wynikiem nie tylko trendów żywieniowych . Potrzeba poruszania tego typu tematów jest również podyktowana poprawą zdrowia i życia ludzi.

Województwo lubelskie może poszczycić się rolniczym charakterem. Ogromna ilość pól, lasów i  parków krajobrazowych wpływa na intensyfikację rozwoju produkcji żywności Eko. Ekologiczna żywność to produkty o wysokiej jakości , odznaczające się unikatowymi walorami smakowymi i odżywczymi. Jest produkowana na bazie płodów rolnych oraz surowców pochodzących z gospodarstw stosujących naturalne metody produkcji. Żywność ekologiczna to sama natura pozbawiona modyfikacji genetycznej. Produkcja takiej żywności  sprzyja również dbałości o środowisko przez co jest możliwe zachowanie równowagi biologicznej korzystnej dla człowieka i jego przyrodniczego otoczenia.

Pierwszym zrealizowanym w ramach klastra projektem była „Strategia Doliny Ekologicznej Żywności” . Obecnie wdrożony został drugi projekt „Rozwój klastra Dolina Ekologicznej Żywności” , którego celem jest realizowanie założeń wypracowanych w ramach pierwszego projektu. Wszystkie działania klastra są współfinansowane ze środków EFRR w ramach Programu Operacyjnego Rozwój Polski Wschodniej 2007-2013.

W ciągu najbliższych dwóch lat ma powstać ponad 25 nowych usług i produktów oferowanych przez DEŻ.  

 

Red. Agata Bednarek

KOMENTARZE
news

<Lipiec 2024>

pnwtśrczptsbnd
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
1
2
3
4
Newsletter