- wykorzystywanie odpadów powstających przy przetwarzaniu ryb,
- zrównoważona eksploatacja zbyt mało wykorzystywanych gatunków ryb i wodorostów,
- opracowanie produktów o wartości dodanej, pozyskiwanych z upraw wodnych.
- Zarówno Instytut Morski, jak i departament rolnictwa, rybołówstwa i żywności dostrzegają potrzebę zmiany sposobu myślenia i zróżnicowania rynków w sektorze owoców morza - powiedziała Mary Coughlan, irlandzka minister rolnictwa, podczas wydarzenia inaugurującego inicjatywę. - Irlandia dysponuje zarówno zasobami naturalnymi, jak i specjalistyczną wiedzą, dzięki którym może wnieść znaczący wkład w nowy, szybko rozwijający się rynek morskiej żywności funkcjonalnej i składników żywności. Dlatego też obydwie organizacje doszły do porozumienia w sprawie wspólnego finansowania ważnych badań naukowych w nowym interesującym obszarze.
- Inicjatywa jest wyrazem uznania dla potencjału morskiej żywności funkcjonalnej - zarówno smacznej, jak i korzystnej dla zdrowia - co stwierdzono na podstawie konsultacji prowadzonych w ramach programu "SEA Change - a Marine Knowledge, Research and Innovation Strategy for Ireland" - powiedział dr Peter Heffernan, dyrektor zarządzający Instytutu Morskiego. - Dążymy do utworzenia silnego interdyscyplinarnego zespołu badawczego, który podejmie badania zwierząt i roślin morskich pod kątem wykorzystania ich jako źródła składników żywności funkcjonalnej.
Źródło: Cordis
KOMENTARZE