Komórki drożdży są wykorzystywane przez człowieka w różnych dziedzinach, np. przy produkcji alkoholu. Naukowcy uważają również, że grzyby te mogą umożliwiać przenikanie insuliny przez komórki nosa. Wyniki badań pokazują, że drożdże powodują lepszą penetracje i wnikanie insuliny przez komórki nabłonkowe. Podawanie insuliny donosowo nie jest proste, ponieważ działają tam mechanizmy mające na celu zatrzymanie wszelkich drobnoustrojów i obcych substancji. Według naukowców, zamknięcie leku w komórce drożdży ochroni lek przed działaniem mechanizmów ochronnych i umożliwi insulinie dostanie się do obiegu krwi. Na całym świecie jest bardzo wielu ludzi cierpiących na cukrzyce, którzy codziennie muszą wstrzykiwać sobie porcję insuliny. Postać w aerosolu ułatwiłaby diabetykom pobieranie leku i zmniejszyłaby ilość podawanych zastrzyków. Badania nad taką formą insuliny wciąż trwają i może w przyszłości lek w aerosolu całkowicie wyprze i zastąpi bolesne zastrzyki.
Źródło: www.in-pharmatechnologist.com
KOMENTARZE