Biotechnologia.pl
łączymy wszystkie strony biobiznesu
Innowacyjne lody Unilever
13.08.2008
W opinii, opublikowanej w ubiegłym tygodniu, Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności mówi, że genetycznie zmodyfikowane białko zmieniające strukturę lodu (Ice Structuring Protein - ISP) jest bezpieczne do użycia jako składnik żywności na poziomie nie przekraczającym 0,01 procenta masy - poziomu określonego przez międzynarodowego producenta żywności.

Białko zmieniające strukture lodu (ISP) jest powszechne w przyrodzie u wielu  organizmów żyjących w zimnych warunkach, takich jak ryby ,porosty, bakterie i trawy. Naukowcy odkryli, że powodem dla którego niektóre ryby mogą przetrwać w lodowatej wodzie, i dlaczego niektóre rośliny  są odporne na mróz, jest to, że zawierają one specjalne białka, które mają wpływ na tworzenie się kryształów lodu.



Technologia ISP  pozwala Unilever na produkcje lodów, które są wysoce innowacyjne, posiadające wysokie walory smakowe i znacznie zdrowsze. Na przykład,  będzie w stanie znacznie zredukować ilość kalorii, tłuszczu i cukrów, oraz zwiększyć ilości owoców w stopniu, w którym wcześniej nie było to technicznie możliwe. To także pozwala na bardziej intensywny smak, szerszej gamy nowych tekstur i bardziej  skomplikowane kształty.

Chociaż ISP wykorzystywane przez Unilever było pierwotnie zidentyfikowane w organizmie oceanicznej ryby Macrozoarces americanus, do produkcji został wykorzystany system fermentacji genetycznie zmodyfikowanych drożdży piekarskich  (saccharyomyces cerevisiae).  Ten proces jest powszechnie wykorzystywanz przez przemysł spożywczy do produkcji składników żywności, takich jak związki aromatyczne, witaminy, enzymy. Ponieważ komórki drożdży są usunięte podczas przetwarzania, Unilever zapewnia, że produkty końcowe nie zawierają żadnych GM drożdży.

Unilever.com


Czytaj również:
KOMENTARZE
Newsletter