Technologia ISP pozwala Unilever na produkcje lodów, które są wysoce innowacyjne, posiadające wysokie walory smakowe i znacznie zdrowsze. Na przykład, będzie w stanie znacznie zredukować ilość kalorii, tłuszczu i cukrów, oraz zwiększyć ilości owoców w stopniu, w którym wcześniej nie było to technicznie możliwe. To także pozwala na bardziej intensywny smak, szerszej gamy nowych tekstur i bardziej skomplikowane kształty.
Chociaż ISP wykorzystywane przez Unilever było pierwotnie zidentyfikowane w organizmie oceanicznej ryby Macrozoarces americanus, do produkcji został wykorzystany system fermentacji genetycznie zmodyfikowanych drożdży piekarskich (saccharyomyces cerevisiae). Ten proces jest powszechnie wykorzystywanz przez przemysł spożywczy do produkcji składników żywności, takich jak związki aromatyczne, witaminy, enzymy. Ponieważ komórki drożdży są usunięte podczas przetwarzania, Unilever zapewnia, że produkty końcowe nie zawierają żadnych GM drożdży.
Unilever.com
Czytaj również:
KOMENTARZE