Biotechnologia.pl
łączymy wszystkie strony biobiznesu
Innowacyjna guma do żucia: biodegradowalna i nielepiąca się
25.01.2012

Wszyscy znamy ten widok: guma do żucia przyklejona pod ławkę, do siedzenia w tramwaju, albo co gorsza… do naszego buta. Ale co zrobić gdy guma straci swój smak a w pobliżu nie ma kosza na śmieci żeby się jej pozbyć?

 

Naukowcy z University College Cork w Irlandii pod nadzorem Elke Arendt opracowali nowoczesną metodę produkcji nie lepiącej się gumy do żucia. W smaku niczym nie różni się od zwykłej gumy, jednak po 45 minutach rozpuszcza się w ustach i rozpada na małe kawałki, które można bez obaw połknąć.

Tradycyjne gumy do żucia produkowane są z syntetycznych gum, zmiękczaczy, substancji słodzących i aromatyzujących. Po kilkunastu minutach żucia robią się twarde, lepkie i odporne na działanie wielu środków czyszczących. Głównym składnikiem nie lepiącej się biodegradowalnej gumy są białka zbóż. Dzięki temu, gdy połykamy jej resztki to tak, jakbyśmy jedli chleb.

Z niecierpliwością czekamy na wprowadzenie takiej gumy  na polski rynek. Dzięki temu zaoszczędzimy tysiące na oczyszczaniu miejsc publicznych z jej pozostałości.

 

Małgorzata Szewczyk

Z magazynu Prepared Foods

KOMENTARZE
news

<Marzec 2025>

pnwtśrczptsbnd
24
1
Aesthetic Cosmetology of the Future
2025-03-01 do 2025-03-01
2
3
4
6
7
8
9
10
Tydzień Mózgu 2025
2025-03-10 do 2025-03-14
12
14
X Konferencja Biologii Molekularnej
2025-03-14 do 2025-03-14
15
16
17
18
22
23
24
29
30
1
2
CEBioForum 2025
2025-04-02 do 2025-04-03
4
III Interkontynentalna Konferencja IAM
2025-04-04 do 2025-04-05
5
6
Newsletter