Dzieci z zespołem Downa miały znacząco wyższy wskaźnik BMI, większy procent tłuszczu i wyższy poziom leptyny w porównaniu z ich rodzeństwem. Wyższy poziom leptyny nie malał, nawet gdy naukowcy wpływali na procentowe zawarto?ci tłuszczu, sugerujšc tym samym, że różnice w budowie ciała nie wpływają na poziom leptyny.
Normalną funkcją leptyny jest hamowanie apetytu i regulowanie wagi ciała. Generalnie ludzie z nadwagą mają wyższy poziom tego hormonu- a więc wykazują pewną oporność na leptynę i ich organizm nie reaguje odpowiednio na hormon. Ponieważ zespół Downa- wynika z obecności dodatkowego chromosomu, dzieci dotknięte tą chorobą, mogą mieć genetyczne predyspozycje do zwiększonej oporności na leptynę.
Badania włączają rodzeństwo jako grupę kontrolną, ponieważ dobrze może ona odzwierciedlać wpływ środowiska na dzieci zarówno zdrowe jak i chore, niestety próba jest za mała, więc badania trzeba będzie przeprowadzić na większą skalę. Jednakże odkrycie naukowców może być znaczące w zrozumieniu, dlaczego otyłość tak często występuje u ludzi z zespołem Downa.
Źródło:http://www.eurekalert.org/pub_releases/2007-10/chop-ohi102607.php
KOMENTARZE