Biotechnologia.pl
łączymy wszystkie strony biobiznesu
Hiszpania - lider na rynku żywności organicznej
29.04.2010
Według danych z portalu Eurostat, od 2008 roku w Hiszpanii jest odnotowana największa liczba obszarów przeznaczonych na uprawy żywności organicznej.
Zgodnie ze statystyką, w 27 krajach europejskich w okresie 2005 - 2008 rr. ogólna ilość produkcji żywności organicznej wzrosła na 21 proc. W 2008 r. obszary zajmowane przez rośliny uprawiane w sposób organiczny zajmowali 7,8 mln ha, czyli o 7 proc. więcej niż w ubiegłym roku. Podana wartość dotyczy takich państw, jak Hiszpania (1,3 mln ha), Włochy (1 mln ha), Niemcy (0,9 mln ha), Wielka Brytania (0,7 mln ha) oraz Francja (0,6 mln ha). Dzięki poszerzeniu terenów upraw organicznych na 33 proc., Hiszpania ciągu ubiegłego roku była w stanie osiągnąć tak wysoki poziomu.

W Unii Europejskiej ok. 54,6 proc żywności organicznej przypada na zboże, 29 proc. - pasze, 3,6 proc - warzywa, 3,2 proc. - rośliny wykorzystywane w przemyśle oraz 9,6 proc. - pozostałe uprawy.
KOMENTARZE
news

<Wrzesień 2024>

pnwtśrczptsbnd
26
27
28
29
30
31
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
1
2
3
4
5
6
Newsletter