Biotechnologia.pl
łączymy wszystkie strony biobiznesu
H.pylori pokonana... jogurtem
25.03.2009
Jogurt wzbogacony przeciwciałami pochodzącymi z kurzych jaj pomoże w walce z bakteriami powodującymi problemy gastryczne oraz wrzody żołądka.


Wyniki badań zostały przedstawione 22 marca podczas  237th National Meeting of the American Chemical Society. Zostały one wykorzystane przez japońskie firmy, które współfinansowały badania na jogurtami wzbogaconymi przeciwciałami.

Firma Pharma Food International Company rozpoczęła promowanie jogurtów w Japonii, Korei i Tajwanie. Podkreślana jest przede wszystkim zdolność do walki z bakterią Helicobacter pylori, która oprócz wrzodów żołądka, dwunastnicy może powodować także nowotwory.

Helicobacter pylori


H.pylori jest uzależnione od białka zwanego ureazą, pozwala jej na rozkład mocznika do amoniaku co podwyższa pH w żołądku tym samym bakteria może tam przeżyć. Naukowcy stworzyli przeciwciało zwane Igy-ureaza. Uzyskuje się je poprzez wstrzyknięcie kurczęta ureazy a ich układ immunologiczny sam tworzy przeciwciała. Są one ekstrachowane i dodawane do jogurtu przy obecności w nim także szczepów probiotycznych takich jak Lactobacillus acidophilus, Bifidobacterium.

Bartłomiej Borkowski
KOMENTARZE
news

<Maj 2024>

pnwtśrczptsbnd
29
30
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
1
2
Newsletter