Biotechnologia.pl
łączymy wszystkie strony biobiznesu
Grzybowa substancja wykazująca aktywność anty-szpiczakową
22.03.2007
Chaetocyna to tiodioksopperazyna naturalnie produkowana przez gatunki grzybów Chaetomium. Według naukowców z Mayo Clinic substancja posiada właściwości anty-szpiczakowe.


Testowana in vitro zabijała zarówno interleukino-6-zależne i niezależne linie komórkowe szpiczaka. Chaetocyna wykazuje selektywną cytotoksycznośc w stosunku do CD138-pozytywnych komórek rakowych, bardziej efektywnie niż doksorubicyna czy deksametazon.

Substancja wykazywała również aktywność antyproliferacyjną in vivo u myszy. Pomimo, że chaetocyna wykazuje strukturalne podobieństwo do inhibitora deacylazy histonowej (HDACI), to mechanizm akcji nie prowadzi do modyfikacji zacylowanych histonów H3. Indukuje jednak apoptyczne zmiany morfologiczne.

Oprac.: Kasia K.
Źródło: Isham, C.R. et al. Blood 2007, 109(6): 2579
KOMENTARZE
news

<Wrzesień 2025>

pnwtśrczptsbnd
1
2
3
4
MEDI-VISION Forum
2025-09-04 do 2025-09-06
CosmoPharm Pack Expo 2025
2025-09-04 do 2025-09-06
6
7
10
11
12
13
14
15
17
Kongres Nauk o Życiu BIO2025
2025-09-17 do 2025-09-20
19
Obóz Atrakcyjnych Konwentykli
2025-09-19 do 2025-09-22
20
21
24
27
28
4
5
Newsletter