Biotechnologia.pl
łączymy wszystkie strony biobiznesu
Grzybowa substancja wykazująca aktywność anty-szpiczakową
22.03.2007
Chaetocyna to tiodioksopperazyna naturalnie produkowana przez gatunki grzybów Chaetomium. Według naukowców z Mayo Clinic substancja posiada właściwości anty-szpiczakowe.


Testowana in vitro zabijała zarówno interleukino-6-zależne i niezależne linie komórkowe szpiczaka. Chaetocyna wykazuje selektywną cytotoksycznośc w stosunku do CD138-pozytywnych komórek rakowych, bardziej efektywnie niż doksorubicyna czy deksametazon.

Substancja wykazywała również aktywność antyproliferacyjną in vivo u myszy. Pomimo, że chaetocyna wykazuje strukturalne podobieństwo do inhibitora deacylazy histonowej (HDACI), to mechanizm akcji nie prowadzi do modyfikacji zacylowanych histonów H3. Indukuje jednak apoptyczne zmiany morfologiczne.

Oprac.: Kasia K.
Źródło: Isham, C.R. et al. Blood 2007, 109(6): 2579
KOMENTARZE
news

<Styczeń 2025>

pnwtśrczptsbnd
30
31
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
1
2
Newsletter