Nowa strategia dla przejętej spółdzielni zakłada specjalizację w produkcji najlepszych wyrobów, co spowoduje zwiększeni dochodowości i rentowności firmy. Mlekovita planuje rozbudowę hurtowni nabiałowej. Sieć dystrybucji obejmie rejon północno-wschodniej Polski.
SM Sudowia jest producentem serów, napojów mlecznych UHT i masła. Specjalizuje się w wytwarzaniu serów twardych, głównie typu holenderskiego, takich jak: gouda, edamski, suwalski, warmiński, morski, podlaski i piwny typu parmezan. Jako jedyna w kraju, produkuje mleko UHT oraz masło ekstra z dodatkiem Omega 3.
Suwalska mleczarnia prowadzi działalność w zakresie skupu i zakupu mleka surowego, przetwórstwa mleka i dystrybucji wyrobów gotowych.
Średnioroczne zatrudnienie w Spółdzielni wynosi 260 osób.
Mlekovita to jedna największych mleczarskich grup kapitałowych w kraju, którą tworzą obecnie zakłady zajmujące się przetwórstwem i dystrybucją wyrobów mleczarskich: macierzysty w Wysokiem Mazowieckiem, a także w Bielsku Podlaskim, Morągu, Zakopanem, Lubawie i Działdowie oraz magazyny dystrybucyjne w Pieniężnie, Chrzanowie, Kluczborku, Kowalewie Pomorskim, Piasecznie, Wyszkowie, Łodzi, Białymstoku, Jadownikach i Goręczynie .
Portal Spożywczy
KOMENTARZE