"Genetyka" oleju z oliwek
Naukowcy z Uniwersytetu w Kordowie (Hiszpania) wyjaśnili sekrety diety śródziemnomorskiej, gdzie głównym składnikiem jest oliwa w oliwek.
Badania zostały przeprowadzone na 20 ochotnikach z syndromem metabolicznym, inaczej syndrom X. Jest to stan przedcukrzycowy charakteryzujący się wysokim ciśnieniem krwi, pewnym rodzajem cukrzycy, otyłością oraz nieprawidłową zawartością tłuszczów we krwi. Zespół X został zaliczony do chorób, których ryzyko wystąpienia rośnie u osób otyłych o obniżonej aktywności fizycznej.
Wszystkie badane osoby powinni byli zjadać na śniadanie potrawy przyprawione oliwą z oliwek dwóch rodzajów o niskiej oraz wysokiej zawartości fenoli (naturalnych antyoksydantów). Przed rozpoczęciem eksperymentu pacjenci zaprzestali spożywanie leków, witamin oraz innych suplementów diety przez 6 tygodni.
Wyniki badań wykazały, że u osób poddanych tym testom zidentyfikowano 98 genów, które zmieniły swoją strukturę. W grupie spożywającej oliwę o wysokiej zawartości fenoli odnotowano zahamowanie ekspresji większej liczby genów odpowiedzialnych za stany zapalne niż w innej grupie.
Zdaniem badaczy, oliwa z oliwek ma pozytywny wpływ na aktywność układu odpornościowego człowieka.
KOMENTARZE