W trakcie trwania badań naukowcy podawali marchew grupie 15 mężczyzn i 15 kobiet. Podawano im w różnych kombinacjach przez dwa tygodnie marchew modyfikowaną , nazwaną sCAX1 od genu odpowiedzialnego za bardziej aktywny transport wapnia , jak i „zwyczajną” marchew.
Zachowywane były próbki moczu oddane po 24 godzinach od spożycia pokarmu. Z prób wyliczano ilość przyswojonego przez organizm wapnia w zależności od zjedzonej marchwi. Wyniki pokazały, że w przypadku obu płci przyswajalność wapnia była większa po spożyciu marchwi modyfikowanej genetycznie.
Jednak dzienne zapotrzebowanie na wapń wynosi 1000 miligramów, a w 100 gramach marchwi jest go jedynie 60 miligramów, z tego jedynie 42 % jest przyswajane. Dlatego tak ważne są badania, które pozwoliłyby na zwiększenie przyswajalności wapnia w przypadku innych warzyw i owoców.
Źródło: sciencedaily.com
KOMENTARZE