Biotechnologia.pl
łączymy wszystkie strony biobiznesu
Gen z oregano zwiększy zdolność kukurydzy do obrony przed szkodnikami
13.08.2009
Przywrócenie zdolności korzeniom kukurydzy do wydzielania lotnych związków, przyciągających nicienie, pozwoliło na wzmocnienie skuteczności ochrony tej rośliny przed szkodnikami.
Najgroźniejszym szkodnikiem upraw kukurydzy jest zachodnia kukurydziana stonka korzeni Diabrotica virgifera Le Conte, która może powodować ogromne zniszczenia. Np. w Stanach Zjednoczonych roczne straty hodowców szacuje się na ok. 1 mld dolarów.

Gatunek pochodzi z Ameryki Północnej. W 1992 roku został zawleczony do Europy i od tego czasu powoduje również duże straty w uprawach kukurydzy w większości państwach Starego Kontynentu, w tym i w Polsce. Głównymi jego wrogami są nicienie, które bytują w glebie i mogą zabijać larwy stonki.

Zespół naukowców z Uniwersytetu Neuchatel w Szwajcarii oraz Instytutu Max Planck for Chemical Ecology w Niemczech odkrył, iż sygnałem przyciągającym nicienie jest pachnąca substancja lotna, wydzielane przez rośliny, znana jako (E)-β -caryophyllene (EβC). Badacze również wykazali, że amerykańska odmiana kukurydzy wcześniej już posiadała tę zdolność do produkcji EβC, ale obecnie ją utraciła. Wprowadzenie genu z oreganu do genomu kukurydzy doprowadziło do ponownego uruchomienia procesu syntezy betta-kariofilenu, a tym samym zwiększyło odporność na szkodniki.

W uprawach GM roślin nastąpił spadek liczby szkodników do 60% w odniesieniu do hodowli odmian niezmodyfikowanej kukurydzy. Teraz naukowcy chcą stworzyć "superodporną" kukurydzę, wprowadzając gen oregano do zmodyfikowanej kukurydzy Bt, która dzięki genom bakterii Bacillus thuringensis wytwarza białko zabójcze dla owadów, lecz nieszkodliwe dla człowieka.


Żródło: www.newscientist.com, PNAS
KOMENTARZE
Newsletter