W ramach nowego regulaminu dot. żywności transgenicznej, Komitet został poproszony o rozważenie, czy dostępne materiały, dane, oraz wyniki doświadczeń przeprowadzone na klonowanych zwierzętach i ich potomstwu stanowią wystarczającą podstawę do oceny mięsa i mleka pochodzącego od takich zwierząt. Komisja stwierdziła, że badania te nie wykazały żadnych różnic w składzie i właściwościach pomiędzy mięsem i mlekiem od tradycyjnych zwierząt a żywnością od klonów, dlatego jest mało prawdopodobne, aby mleko pozyskiwane od klonowanych zwierząt było niebezpieczne.
Komisja dodała także, że obecne dowody dot. składu mleka i mięsa są stosunkowo ograniczone i wymagane są kolejne informacje na temat wpływu hodowli w róŜnych warunkach środowiskowych na mleko i mięso.
Komisja stwierdziła również, że ewentualne różnice pomiędzy bydłem tradycyjnym a transgenicznym, najprawdopodobniej znikają już od drugiego pokolenia. Zapowiedziano również, że ewentualne wprowadzenie mleka, czy mięsa od zwierząt transgenicznych oraz ich potomstwa do powszechnej sprzedaży wymagałoby specjalnego etykietowania.
Źródło: FAMMU/FAPA
KOMENTARZE