Biotechnologia.pl
łączymy wszystkie strony biobiznesu
Francja: ograniczenie ilości pestycydów
03.10.2008
Jak podaje FAMMU/FAPA we Francji pojawił się plan zmniejszający zużycie pestycydów i ich wykorzystanie przy produkcji produktów roślinnych, w tym warzyw i owoców. Mowa jest o redukcji pestycydów do 50% w ciągu 10 lat.
Celem programu noszącego nazwę "Ecopython 2018" jest całkowite wyeliminowanie 53 najbardziej toksycznych pestycydów. Program ten rusza w 2008 roku i do jego końca ma już być wycofanych około 30 szkodliwych środków.

Program został opracowany przez parlament, producentów środków chemicznych, naukowców oraz pozarządowe instytucje. Przy użyciu mniejszych ilości środków chemicznych producenci będą się starać osiągnąć poziom produkcji na poziomie tego, który obserwowano przy użyciu pestycydów. Jednak według producentów rolnych i substancji chemicznych redukcja szkodliwych środków i osiągnięcie zaplanowanego poziomu produkcji będzie ciężkie do osiągnięcia.


Źródło: FAMMU/FAPA, portalspozywczy.pl
oprac.: Bartłomiej Borkowski

KOMENTARZE
Newsletter