Biotechnologia.pl
łączymy wszystkie strony biobiznesu
Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności (EFSA) aktualizuje zalecenia UE w sprawie zagrożenia listerią gotowych do s
28.01.2008
Naukowcy zajmujący się europejskim nadzorem w sprawach bezpieczeństwa żywności uaktualnili zalecenia dotyczące ryzyka związanego z występowaniem pałeczek listerii, bakterii wywołującej choroby odżywnościowe.


Zgodnie z opublikowaną opinią, panel naukowy ds. zagrożeń biologicznych (BIOHAZ) zaleca podjęcie wysiłków mających na celu redukcję ryzyka zagrożenia zdrowia ludzkiego poprzez skupienie się na procesie produkcji dań gotowych do spożycia (ready-to-eat foods RTE).
 
BIOHAZ zarekomendował stworzenie bazy danych skupiającej przypadki listeriozy. Skrupulatne badanie przypadków listeriozy i analiza danych dotyczących konsumpcji dań gotowych do spożycia na terenie UE ma pozwolić na celne oszacowanie ryzyka.

W UE bezpieczeństwo w tej kwestii jest monitorowane przez przestrzeganie ustalonych przez prawo dopuszczalnych poziomów stężenia bakterii Listeria w produktach spożywczych. Panel uznał, że trzymanie się tych ustalonych limitów prowadzi do bardzo niewielkiej liczby przypadków listeriozy, co więcej, większość z nich jest rezultatem spożycia gotowych dań, które sprzyjają wzrostowi bakterii i rozwinięciu się jej w wysokim stężeniu.
 
Panel zaleca położenie specjalnego nacisku na proces pakowania i przygotowywania gotowych do spożycia dań (przykładowo krojenie mięsnych komponentów posiłków RTE). Specjalnej uwagi wymagają również temperatury przechowywania żywności, szeroko pojmowana higiena przemysłowa oraz edukowanie i szkolenie personelu związanego z przygotowywaniem i przechowywaniem żywności.

Konsumenci również powinni przestrzegać zalecanych temperatur przechowywania posiłków, jak również starać się trzymać jedzenie odpowiednio schłodzone przez cały czas. Higiena przyrządzania i przechowywania posiłków odgrywa nieocenioną rolę w prewencji chorób odżywnościowych, do których zaliczana jest listerioza.
 
Listerioza jest rzadką, ale potencjalnie śmiertelną chorobą odżywnościową wywołaną przez Listeria monocytogenes. Ludzie starsi i kobiety w ciąży stanowią szczególnie podatną na tę chorobę grupę społeczną, podobnie jak cierpiący na choroby upośledzające pracę układu odpornościowego, jak rak lub AIDS. Od 2000 roku zaobserwowano wzrost liczby zachorowań na listeriozę wśród ludzi, głównie w grupie powyżej 60 roku życia.
 
Praca wykonana przez panel BIOHAZ została zlecona Europejskiemu Urzędowi ds. Bezpieczeństwa Żywności przez Komisję Europejską, w celu zaktualizowania naukowych zaleceń dotyczących poziomu Listerii w daniach RTE i związanego z tym ryzyka zagrożenia zdrowia ludzkiego.

Źródło: efsa.europa.eu
KOMENTARZE
Newsletter