W oświadczeniu wydanym po konferencji naukowcy wyrażają swój niepokój, że Europa nie wykorzystuje skutecznie swych nauk biologicznych w walce z brakiem żywności. Naukowcy obawiają się, że problem głodu pogłębi się z powodu zmian klimatu i wzrostu wykorzystania biopaliw.
Badacze zwracają uwagę na coraz silniejszą tendencję do zamiany tradycyjnych upraw żywnościowych na uprawy energetyczne. Apelują, aby przed wprowadzeniem w Europie nowego systemu produkcji energetycznej były przeprowadzone odpowiednie badania wykazujące, że taki system nie będzie wywoływał negatywnych skutków dla bezpieczeństwa żywnościowego zarówno w skali lokalnej, jak i globalnej. Naukowcy podkreślają, że europejskie nauki biologiczne pomogą w opracowaniu nowych rozwiązań kryzysu energetycznego bez niekorzystnego wpływu na zasoby żywności.
Autorzy oświadczenia ostrzegają, że bez odpowiedniego poparcia europejscy naukowcy w dziedzinie nauk biologicznych pozostaną w tyle za kolegami z pozostałych części świata, w których naukowcy wykorzystują biotechnologię i tradycyjne techniki uprawy do hodowania nowych odmian roślin, już dziś przynoszących korzyści farmerom i konsumentom.
Źródło: CORDIS
KOMENTARZE