Informacje na etykietach są ważne dla wszystkich konsumentów, ponieważ to one mówią między innymi o zawartości soli oraz tłuszczów. Dla alergików stanowią one źródło informacji czy dany produkt nie zagraża ich życiu, na przykład ze względu na obecność nawet niedużej ilości orzeszków ziemnych.
Zgodnie z nowym wnioskiem Komisji najważniejsze informacje będą musiały być przedstawione w przejrzysty sposób na przedniej części opakowania, co pozwoli się konsumentom zdrowiej odżywiać. Nowe przepisy wymagają, żeby informacje o wartości energetycznej oraz zawartości tłuszczu, węglowodanów, cukru i soli były określone dla 100ml/g lub w przeliczeniu na jedną porcję produktu. Oprócz tego producent musi podać proporcję tych elementów do zalecanego dziennego spożycia.
Została również zwiększona do 3 mm minimalna wielkość czcionki, co ułatwi przeczytanie informacji.
Źródło:
portalspożywczy.pl
KOMENTARZE