Biotechnologia.pl
łączymy wszystkie strony biobiznesu
Energetyczny potencjał agawy
23.02.2011

 

Agawy są nowym potencjalnym surowcem energetycznym, który może wesprzec wysoką produktywność w przypadku słabszych gleb bądź gorszych warunków klimatycznych.

Agawy rosną w suchych I gorących warunkach. Są używane w produkcji napojów, żywności i włókien. Produktywność upraw agawy jest porównywalna do kukurydzy czy eukaliptusa i daje dużo większe plony niż większość roślin pustynnych.

W przeciwieństwie do większości upraw, agawa kwitnie nawet w wysokich temperaturach i pomimo zmian klimatu. Dodatkowo wzrost poziomu CO2 w powietrzu atmosferycznym poprawia efektywność upraw. Naukowcy z Meksyku podkreślają fakt, że ilość agawy w ich kraju jest wystarczająca do produkcji tysięcy ton surowców przetwarzanych na energię.

 

Źródło: biofueldaily.com

Oprac. Marta Cipińska

KOMENTARZE
news

<Wrzesień 2025>

pnwtśrczptsbnd
1
2
3
4
CosmoPharm Pack Expo 2025
2025-09-04 do 2025-09-06
MEDI-VISION Forum
2025-09-04 do 2025-09-06
6
7
10
12
13
14
15
17
19
Obóz Atrakcyjnych Konwentykli
2025-09-19 do 2025-09-22
20
21
24
27
28
4
5
Newsletter