W badaniach naukowych przeprowadzonych przez EFSA przyjęto model, zakładający spożywanie 2 do 3g gumy do żucia przynajmniej 3 razy dziennie po posiłkach. Stwierdzono jednocześnie, że taka ilość może być bezpiecznie spożywana w ramach „zbalansowanej diety”.
Jednocześnie, ESFA uznała, że pastylki zawierające minimum 56% ksylitol nie posiadają podobnych właściwości. Badania naukowe, na których bazowała Agencja, nie wykazały różnicy w częstości występowania próchnicy względem grupy kontrolnej.
Raport EFSA stwierdza również, że nadmierne spożycie ksylitolu może powodować zaburzenia układu pokarmowego (biegunka), jednak przyjmowanie go na zalecanym przez EFSA poziomie nie powinno mieć negatywnego wpływu na organizm. Zalecono również, aby guma do żucia nie była podawana dzieciom poniżej trzeciego roku życia, jako że stwarza ryzyko uduszenia.
Struktura chemiczna ksylitolu
Ksylitol jest pięciowęglowym alkoholem polihydroksylowym o słodkim smaku. Występuje on naturalnie w owocach i warzywach. Ze względu na niski indeks glikemiczny (znacznie niższy niż w przypadku glukozy i sacharozy) oraz niewielki udział insuliny w procesie trawienia, jest zalecany w diecie diabetyków.
Marcin Kubiak
źródło: Confectionery News
KOMENTARZE