Biotechnologia.pl
łączymy wszystkie strony biobiznesu
EFSA ponownie pozytywnie ocenia GMO
02.07.2009
Pozytywne opinie dla 2 odmian kukurydzy GM MON 810 oraz NK603 firmy Monsanto
16 czerwca 2009 roku Europejski Urząd do spraw Bezpieczeństwa Żywności wydał pozytywną opinię dla kukurydzy MON 810, jako bezpiecznej dla zdrowia ludzi i zwierząt oraz środowiska naturalnego. Zgłoszenie dotyczyło odnowienia autoryzacji i zezwolenie na obrót jako składnik pasz i żywności oraz uprawy odpornej na omacnicę prosowiankę kukurydzy MON810. 27 maja EFSA ponadto wydała pozytywną opinię dla kukurydzy genetycznie zmodyfikowanej odpornej na glifosat NK603 w celach uprawy, wykorzystania do produkcji żywności i pasz, importu oraz przetwarzania.

Panel ds. GMO Europejskiego Urzędu ds. Bezpieczeństwa Żywności ocenił powtórnie dane złożone przez firmę Monsanto odpowiadające procedurze ponownej oceny dla organizmów genetycznie zmodyfikowanych. Odmiany kukurydzy transgenicznej MON810 i NK603 zostały poddane szczegółowej ocenie uwzględniając charakterystykę molekularną określonego DNA oraz zawartości głównych białek. Przeprowadzono szereg analiz porównawczych dla cech agronomicznych, składu, oceny bezpieczeństwa nowych białek, jakości żywieniowej, alergenności oraz potencjalnej toksyczność pasz i żywności wyprodukowanej z ich udziałem. Dodatkowo przeprowadzono również ocenę wpływu na środowisko naturalne oraz monitoringu po wprowadzeniu na rynek.

W stosunku do obu odmian przeprowadzono liczne badania, jednak wnioski są w obu przypadkach jednoznaczne, obie odmiany są bezpieczne dla zdrowia zwierząt i ludzi oraz nie stwarzają zagrożenia dla środowiska naturalnego.

W stosunku do odmiany kukurydzy transgenicznej MON810 90-dniowe badania prowadzone na szczurach nie wykazały żadnych negatywnych skutków. Dodatkowo 42-dniowe badania żywienia brojlerów dostarczyły dowodów naukowych na zgodność żywieniową ziarna kukurydzy MON810 z kukurydzą konwencjonalną. Toksykologiczne oraz żywieniowe dane dotyczące kukurydzy MON810 oraz odpowiedników niezmodyfikowanych genetycznie opublikowane przez ostatnie 10 lat potwierdzają, że odmiany te mają porównywalny wpływ na bezpieczeństwo i środowisko naturalne. Zatem Panel ds. GMO EFSA wydał pozytywną opinię uznając, że kukurydza MON810 jest bezpieczna tak jak jej niezmodyfikowane odpowiedniki oraz że alergenność tej rośliny nie zmienia się wraz z jej genetyczną modyfikacją.
Hiszpańska Komisja ds. Bezpieczeństwa Biologicznego dostarczyła EFSA opinię, w której podała, że „biorąc pod uwagę dostępną wiedzę naukową, oraz po przeanalizowaniu danych dostarczonych przez firmę Monsanto, powinno się wydać pozytywną opinię na odnowienie możliwości komercyjnej uprawy tej rośliny, jeśli warunki wskazane w raporcie zostaną w pełni zachowane”.

W konkluzji EFSA podała, że dane naukowe dostępne dla kukurydzy MNON810, odnoszące się do komentarzy niektórych krajów członkowskich oraz że MON810 wykazuje takie same czynniki bezpieczeństwa jak jej konwencjonalne odpowiedniki w zakresie bezpieczeństwa dla zdrowia, ludzi i zwierząt. Ponadto dodał, że odmiana ta nie powoduje żadnych niekorzystnych skutków w zakresie środowiska. Ponadto Panel ds. GMO wskazał, że nadal powinno stosować się zasady zapobiegania powstawania odporności u szkodników w tym przypadku omacnicy prosowianki.

W zakresie odmiany NK603 opinia została oparta na analizie składu molekularnego ziarna oraz materiału paszowego z kukurydzy NK603 pozyskanego z badań przeprowadzonych w różnych reprezentatywnych warunkach geograficznych i różnych sezonów wegetacyjnych . Po przeprowadzeniu analizy EFSA wykazała, że odmiana NK603 jest strukturalnie (składnikowo) ekwiwalentna w stosunku do kukurydzy konwencjonalnej, poza zawartością białka CP4 EPSPS. Dodatkowo, doświadczenia polowe nie wykazały żadnych zmian fentoypowych ani agronomicznych za wyjątkiem wprowadzonych cech odporności. Podczas 90-dniowych badań żywienia szczurów nie wykryto żadnych odchyleń. Badania skarmiania kurcząt broilerów, wołów, krów, świń oraz szczurów dostarczyły dowody na to, że jej cechy żywieniowe pozostają niezmienione w porównaniu z kukurydzą konwencjonalną, dodatkowo nie ma żadnych dowodów świadczących o zmienionej alergenności tej odmiany. Nie wykazuje ona ponadto odmiennych cech przetrwania, rozmnażania czy rozpowszechniania się oraz oddziaływania na inne organizmy żywe od odmian konwencjonalnych.

Powyższe opinie potwierdzają również polskie wyniki badań przeprowadzone przez Instytut Zootechniki Państwowy Instytut Badawczy w Balicach. Wynika z nich, że wykorzystanie pasz z komponentami genetycznie zmodyfikowanymi (kukurydzą, czy sojową śrutą poekstrakcyjną) nie niesie za sobą żadnych negatywnych skutków, np. badania nie wykazały zmiany lub pogorszenia wydajność kur niosek, jakość jaj, czy tempa przyrostu masy ciała tuczników.



Źródło: www.efsa.eu [1] www.efsa.eu [2]



Aleksandra Franczak, Niezależna Agencja Prasowa Sp. z o. o.
KOMENTARZE
Newsletter