Biotechnologia.pl
łączymy wszystkie strony biobiznesu
EFSA odrzuca stwierdzenie dotyczące omega-3 jako antyutleniacza
18.03.2009
Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywnosci odrzucił artykuł dotyczący relacji  pomiędzy spożywaniem kwasów tłuszczowych omega- 3 ze wzrostem antyoksydantów w organizmie.


Europejski Panel ds. Żywienia i Alergii zakwestionował hiszpański patent produktu Algatrium, ponieważ znaleziono tylko dwa z pięciu potwierdzonych prób podawania ludziom i 13 prób in vitro, które nie zostały opublikowane.  Według hiszpańskich naukowców, produkt ten ma właściwości antyoksydacyjne.

Wiarygodne wskaźniki

Przeprowadzono dwa badania kliniczne na rowerzystach, którym podawano Algatrium. Według Europejskiego panelu ds. produktów dietetycznych, żywieniowych i  alergii, zastosowany wskaźnik w postaci 8-hydroksy-2`deoksyguanizyny nie jest wiarygodnym znacznikiem uszkodzeń DNA. Panel uważa, że redukcja biomarkeru  8-hydroksy-2`deoksyguanizyny nie jest wystarczającym  dowodem na pozytywny wpływ Algatrium na organizm w postaci przeciwutleniacza. Producenci nowoczesnego antyutleniacza spędzili osiem lat prowadząc badania, otrzymali nagrodę w europejskim konkursie innowacji składników żywieniowych w listopadzie.

Spór
Francisco Brasso, dyrektor siedziby firmy w Barcelonie, powiedział, że sprzeciwia się werdyktowi EFSA i w ciągu 30 dni zamierza dostarczyć dalszych dowodów na skuteczność produktu. Nie zgadza się ze stwierdzeniem, że dobrano mało wiarygodny biomarker. W badaniach in vivo tego typu rodzaj wskaźnika nie odgrywa dużej roli. Należy podkreślić, że dany produkt otrzymał akredytację w Japoni i w Stanach Zjednoczonych.

Szczegóły Algatrium
Hiszpańscy specjaliści donoszą, że wzmacnia odpowiedź antyoksydantową w  organizmie, pojedynczy składnik żywności stymuluje obronę komórki. Zaleca się stosowanie od 500mg do 1500mg dziennie przez trzy miesiące. W krótszym okresie zaleca się stosowanie w dawce wynoszącej 3500mg dziennie. Algatrium zawiera 67% kwasu dokozaheksaenowego, 10% kwasu eikozapentaenowego i inne łańcuchy kwasów tłuszczowych.  

Sławomir Gierszewski
KOMENTARZE
news

<Listopad 2024>

pnwtśrczptsbnd
28
29
30
31
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
1
Newsletter