Biotechnologia.pl
łączymy wszystkie strony biobiznesu
EFSA o klonowaniu zwierząt
25.07.2008
EFSA opublikowała opinię na temat wpływu klonowania zwierząt na bezpieczeństwo żywności, zdrowie zwierząt oraz środowisko naturalne. Opinia powstała na prośbę Komisji Europejskiej.


Owca Dolly - pierwsze sklonowane zwierzęWedług EFSA u zwierząt wyhodowanych na drodze klonowania mogą występować pewne problemy zdrowotne, które są niespotykane u zwierząt hodowanych metodami tradycyjnymi. W przypadku bydła oraz świń nie ma natomiast przesłanek, aby sądzić, że klonowanie ma negatywny wpływ na bezpieczeństwo żywności. Nie udowodniono jakichkolwiek różnic w kategorii bezpieczeństwa pomiędzy produktami spożywczymi (przede wszystkim mięsem i mlekiem) pochodzącymi od klonów lub ich potomstwa oraz od zwierząt hodowanych tradycyjnie. EFSA nie dopatruje się również negatywnych wpływów hodowli klonowanych zwierząt na środowisko naturalne. Na zdjęciu: owca Dolly, pierwsze sklonowane zwierzę.

EFSA (The European Food Safety Authority) jest strukturą Unii Europejskiej odpowiadającej za bezpieczeństwo żywności. EFSA zapewnia niezależne doradztwo naukowe w kwestii istniejących oraz potencjalnych zagrożeń związanych z żywnością.




źródło: www.efsa.europa.eu
KOMENTARZE
news

<Kwiecień 2024>

pnwtśrczptsbnd
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
1
2
3
4
5
Newsletter