Jak tłumaczy główny autor badań, dr Marie-Claire Toufektsian z Université Joseph-Fourier we francuskim Grenoble, do tej pory właściwości biologiczne i ochronne flawonoidów badano obszernie in vitro, w oparciu o testy komórkowe. Metoda ta ma jednak istotne ograniczenia, a mianowicie niezwykle trudno jest dokonać precyzyjnej oceny natury wszystkich flawonoidów wchłanianych po spożyciu roślin wchodzących w skład posiłku. Dlatego też uważa on, że same komórki wyhodowane w laboratorium nie wystarczają do zbadania złożonego mechanizmu, jakim jest wchłanianie flawonoidów zawartych w żywności.
Dlatego też naukowcy postanowili, że zbadają skutki podawania zwierzętom pokarmu roślinnego bogatego w polifenole. Do badań wybrano dwa rodzaje zbóż, jeden zawierający antocyjan należący do flawonoidów i drugi, który tego związku nie zawierał. Nasiona jako element diety podawano w okresie kilku miesięcy szczurom. Naukowcy sprawdzili poziom antocyjanów w moczu i osoczu szczurów z obu grup, a następnie szukali zmian w mięśniu sercowym oraz oznak jego zawału.
Badania wykazały, że stałe spożywanie i przyswajanie antocyjanów zwiększało odporność szczurów na zawał mięśnia sercowego. Chodź rezultaty są obiecujące, naukowcy są ostrożni, ponieważ nie zostały jeszcze jednoznacznie ustalone komórkowe mechanizmy ochronne. Mogą bowiem występować różnice między ludźmi i szczurami pod względem wchłaniania i metabolizmu flawonoidów. Szczury karmione dietą bogatą w antocyjany otrzymywały 13-krotnie większą dawkę antocyjanów niż większość ludzi stosujących typową dla krajów zachodnich dietę, w której dzienne spożycie flawonoidów jest stosunkowo niskie, a średnie dzienne spożycie antocyjanów szacuje się na zaledwie 12 mg. Pod tym względem przeanalizowano również dietę śródziemnomorską i okazało się, że w tradycyjnej diecie śródziemnomorskiej jest znacznie wyższa zawartość flawonoidów niż w diecie zachodniej.
Naukowcy uczestniczący w projekcie FLORA mają nadzieję, że najnowsze badanie zostanie uzupełnione o badanie z udziałem ludzi-ochotników, dotyczące korzystnego wpływu antocyjanów w soku z czerwonej pomarańczy, jednego z najbogatszych źródeł flawonoidów.
Źródło: CORDIS
KOMENTARZE