Biotechnologia.pl
łączymy wszystkie strony biobiznesu
Dietetyczne i zdrowotne korzyści synbiotyków
08.01.2008
Uczestnicy finansowanego przez UE projektu wykazali, że skład i aktywność mikroflory jelitowej, która odgrywa ważną rolę w zachowaniu zdrowia, można poprawić poprzez uzupełnienie diety o prebiotyki i probiotyki.


Chociaż wiadomo już, że bakterie probiotyczne mają pozytywny wpływ na zdrowie układu żołądkowo-jelitowego, nie do końca znane są mechanizmy decydujące o tym wpływie. Celem unijnego projektu "Microfunction" jest określenie skuteczności probiotyków, prebiotyków i synbiotyków (połączenie probiotyków i prebiotyków, które sprzyja rozwojowi probiotyków).

Dzięki badaniom nad wzajemną zależnością między mikroflorą i organizmem gospodarza na poziomie jelitowym, partnerom projektu udało się opracować starannie dobrane i wysoce skuteczne połączenia synbiotyków. Następnie - wykorzystując określone biomarkery - przeprowadzili oni dalsze próby kliniczne w celu zbadania wpływu synbiotyków na zdrowie i dobre samopoczucie.

Ostatecznie badacze odkryli, że dodanie synbiotyku do diety zdrowych osób poprawiało stan układu żołądkowo-jelitowego poprzez zwiększenie poziomów bifidobakterii i maślanów. Duże znaczenie ma również odkrycie, że połączenie synbiotyczne poprawia potencjał przeciwutleniający organizmu.

Stres oksydacyjny - przy niższym niż zwykle poziomie przeciwutleniaczy - jest uważany za przyczynę wielu problemów ze zdrowiem, takich jak przewlekłe zapalenia, choroby układu krążenia i otyłość.

- Odkrycia te są przełomem sprawiającym dużą satysfakcję - powiedziała dr Anne Franck, jeden z partnerów projektu.

- Poprawa biomarkerów aktywności przeciwutleniającej zaobserwowana po dodaniu synbiotyków w tym badaniu jest obiecująca i daje podstawy do dalszych badań, zwłaszcza gdy wiemy, że wysoki stres oksydacyjny jest szkodliwy dla organizmu - dodała.

Wyniki dostarczają nowych spostrzeżeń dotyczących opracowywania zaleceń dietetycznych niezbędnych do utrzymania i poprawy zdrowia układu jelitowego u Europejczyków. Zapewniają również UE i państwom członkowskim odpowiednie informacje, umożliwiające sformułowanie polityki żywieniowej ukierunkowanej na zmniejszenie obciążeń ekonomicznych powodowanych przez choroby o podłożu jelitowym.

Projekt finansowany był w ramach programu Quality of Life (Jakość życia) piątego programu ramowego (5PR). Brali w nim udział partnerzy z sześciu państw członkowskich UE oraz z Australii.

Więcej informacji na stronie internetowej: http://www.eumicrofunction.be.

Źródło: CORDIS
KOMENTARZE
Newsletter