Odkryto, że bezglutenowa dieta wegańska ogranicza czynniki ryzyka sercowo-naczyniowego u osób dotkniętych tą chorobą. Taki efekt zaobserwowano u chorych na RZS, którzy stosowali dietę przez rok. Stwierdzono u nich obniżony poziom lipoprotein o małej gęstości (LDL) i utlenionych LDL, a zarazem podwyższony poziom naturalnych ateroprotekcyjnych (chroniących przed miażdżycą) przeciwciał przeciw fosforylcholinie, tzw. anty-PC. Wyniki zweryfikowano poprzez porównanie z grupą kontrolną, która nie stosowała tej diety. Oprócz tego objawy RZS były wyraźniejsze w grupie kontrolnej, co świadczyłoby o ogólnym korzystnym wpływie diety wegańskiej.
Skutkiem RZS jest przewlekłe zapalenie stawów i wiąże się z podwyższonym ryzykiem wystąpienia miażdżycy oraz chorób sercowo-naczyniowych. Nie wyjaśniono jednak do tej pory związku między reumatyzmem, a ryzykiem wystąpienia tych chorób. Zdaniem naukowców powodem może być zaburzenie równowagi lipidów we krwi występujące u pacjentów chorych na RZS.
Celem całego, kierowanego przez prof. Johana Frostegårda z Karolinska Institutet projektu CVDIMMUNE jest zbadanie znaczenia anty-PC, przeciwciała, które zdaniem naukowców działa ochronnie przed miażdżycą. Zespół projektu liczy na to, że efektem badań będzie szczepionka przeciw miażdżycy, będącej najważniejszym czynnikiem chorób sercowo-naczyniowych.
CVDIMMUNE jest celowym projektem badawczym (STREP) finansowanym przez Komisję Europejska w ramach szóstego programu ramowego (6PR). Oprócz zespołu naukowców ze Szwecji w skład konsorcjum CVDIMMUNE wchodzą także naukowcy z Niemiec, Holandii, Wielkiej Brytanii i Francji.
Źródło: CORDIS
KOMENTARZE