Według Jose Maria Obana i kolegów, których badania zostały opublikowane w Journal of Food Engineering, rośliny z gatunku Opuntia mogą stanowić lepsze źródło czerwonego barwnika niż burak czerwony.
Burak Czerwony jest obecnie zatwierdzony i skomercjalizowany w USA i UE do wykorzystywania w mleczarniach, lodach, napojach i deserach jako źródło barwnika. Jednak opuncja mogłaby stanowić lepsze źródło barwnika ,ponieważ stanowi ona niższe ryzyko skażenia mikrobiologicznego , nie zawiera azotanów, posiada wyczuwalny smak oraz dużo substancji odżywczych, takich jak: wapń, magnez, witamina C i kwercetyna.
Zespół badaczy z Universidad Politecnica de Cartagena (Hiszpania) stwierdził, że sok z owoców jest zdatny do użytku spożywczego jako barwnik ,ponieważ ma on wysoką wytrzymałość koloru, niska lepkość oraz wysoką stabilność składowania.
Nowe badania mają na celu opracowania metody otrzymania barwnika z soków w postaci proszku. Taka postać barwnika jest w niektórych przypadkach łatwiejsza do podania a jednocześnie nie stanowi takiego dużego obciążenia jak płyny. Posiada ona również wysoką stabilność składowania.
Źródło: FoodNavigator.com
Czytaj również:
- Mąka z bananów poprawia wartości odżywcze makaronu
- Naturalny zamiennik soli
- Innowacyjne lody Unilever
- Możliwość wykorzystania soku z bergamoty
- Sukraloza wyprze Aspartam?
KOMENTARZE