Biotechnologia.pl
łączymy wszystkie strony biobiznesu
Czosnek ratunkiem dla ludzkości w walce z emisją gazów cieplarnianych
22.12.2009
Naukowcy z walijskiej firmy Neem Biotech twierdzą, że podawanie wyekstrahowanego składnika czosnku - alicyny - do karmy krów pozwoli na zmniejszenie emisji gazów cieplarnianych do atmosfery.
20% emisji wszystkich gazów cieplarnianych jest produkowano przez bydło przeżuwające paszę. Np. każda krowa wydala około 480 litrów metanu dziennie. Gaz ten jest uważany nawet za groźniejszy od dwutlenku węgla.

Zdaniem naukowców, alicyna wyizolowana z rośliny czosnku może być wykorzystywana jako składnik do pasz zwierząt. Pozwoli to na zmniejszenie ilości wydychanego przez przeżuwaczy metanu nawet o połowę. Dzięki czemu nastąpi redukcja emisji gazów cieplarnianych do atmosfery.

Firma Neem Biotech już od ośmiu lat produkuje tabletki zdrowego odżywiania zawierające alicynę. Jednak efektywność tego składnika wraz z jeszcze 3 tys. pochodzącymi z innych roślin została zbadana dopiero na Uniwersytecie w Aberystwyth.

Według przeprowadzonych analiz, które wykorzystywały symulator żołądka przeżuwaczy, wykazały, że alicyna może zmniejszyć emisję metanu nawet do 90% Jednak w praktyce średnia redukcja tego gazu na farmie była bliska 50%. Natomiast naukowcy twierdzą, że dzięki zastosowaniu odpowiedniej dawki redukcja metanu będzie się stopniowo zwiększała.
KOMENTARZE
news

<Luty 2025>

pnwtśrczptsbnd
27
28
29
30
31
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
1
2
Newsletter