Koszty związane z chorobą Alzheimera to ponad 100 miliardów dolarów w samym USA. Wyniki nowego badania, opublikowanego w kwietniowym Journal of Nutritional Biochemistry dotyczą efektu ekstraktu z zielonej herbaty w formie komercyjnego preparatu firmy Mitsui Norin o nazwie Polyphenon E (PE) na zdolność poznawczego uczenia się u szczurów.
Preparat zawiera 63 % EGCG, 11 % epikatechiny, 6 % epigalokatechiny oraz 6 % galusanu epigalokatechiny.
"Nasze wyniki sugerują, że długotrwałe przyjmowanie PE zapobiega utracie zdolności percepcji spowodowanych przez stres oksydacyjny indukowany beta-amyloidem (lub innego pochodzenia) oraz wzmacnia mechanizmy ochronne" napisał lider grupy badawczej Abdul Haque z Shimane University Faculty of Medicine.
Poza obiecującymi wynikami oraz znaczącym poparciem analizy epidemiologicznej wskazującej na protekcyjny efekt zielonej herbaty przed chorobą Alzheimera, naukowcy podkreślają konieczność dalszych badań, niezbędnych w celu przybliżenia dokładnego mechanizmu działania. Co więcej, nadal nie wiadomo, czy wyniki uzyskane przez japoński zespół na szczurach znajdą odzwierciedlenie na komórkach ludzkiego mózgu.
Źródło: foodnavigator.com
KOMENTARZE