Biotechnologia.pl
łączymy wszystkie strony biobiznesu
Coraz niższe ceny cukru
23.05.2011


Niepokojące ceny cukru już niebawem staną się tylko złym wspomnieniem . Wedłgu zapewnień ministra rolnictwa  Marka Sawickiego ceny cukru mają być niższe już w czerwcu

Szczytowe ceny artykułów spożywczych to przeszłość . Zawsze po okresie zwyżkowym następuje tendencja spadkowa co jest normalnym zjawiskiem na rynkach świata. Zaskakująco wysoka cena cukru była wynikiem między innymi kapitałów spekulacyjnych, które powoli zaczynają się wycofywać. Cena za cukier powinna w czerwcu oscylować pomiędzy 4,50 a 4 zł za kilogram.

Niepokojąco wysokie ceny tego surowca nie dotknęły jednak innych państw członkowskich UE. Całej sytuacji ma się przyjrzeć Urząd Ochrony Konkurencji i Konsumentów, który ma stwierdzić przyczynę wyraźnego skoku cen w Polsce.

Jeśli zaś chodzi o cenę zbóż na światowych rynkach predykcje mogą okazać się niepokojące. Wysokie opłaty za zboża mogą utrzymywać się aż do żniw. Szacuje się, że po zbiorach, możliwy będzie niewielki spadek cen ale będzie on nieporównywalnie mniejszy niż w ubiegłych latach.

Kukurydza to kolejny surowiec za który przyjdzie Nam słono zapłacić. Wynikem takiej sytuacji jest wykorzystanie kukurydzy jako surowca do otrzymywania biopaliw skąd też ogromne zapotrzebowanie na nią.

 

Red.Agata Bdnarek

KOMENTARZE
news

<Lipiec 2024>

pnwtśrczptsbnd
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
1
2
3
4
Newsletter