Biotechnologia.pl
łączymy wszystkie strony biobiznesu
Chlorofil - silny fitozwiązek przeciwnowotworowy
30.12.2009
Nowe badania wykazały, że chlorofil oraz jego pochodne skutecznie wchłaniają aflotoksyny - związki powodujące powstawanie raka wątroby oraz innych chorób układu pokarmowego.
Ilość aflotoksyn w produktach spożywczych jest regularnie kontrolowana w krajach rozwiniętych , lecz większym problemem są kraje trzeciego świata, gdzie bardzo często stwierdza się obecność tych związków.

George Bailey profesor ochrony środowiska oraz molekularnej toksykologii na Państwowym Uniwersytecie w Oregonie (OSU) swoje badania rozpoczął w Chinach, gdzie odkrył, że jedna z 10 dorosłych osób umiera na raka wątroby. W związku z czym przeprowadził kilka badań dotyczących przyczyn powstawania nowotworów w tym kraju. Jednym z czynników były zatrucia aflotoksynami.

Bailey oraz kilka naukowców wynaleźli innowacyjne rozwiązanie, dotyczące określenia zagrożenia zakażeniem aflotoksynami u zgłoszonych osób, a następnie ustalenie redukcji tych zatruć podczas dodania chlorofilu do ich diety. Obecnie ten test jest znany jako „Faza 0” z „mikrodozowaniem”, czyli podawaniem w bardzo małych ilościach związków kancerogennym badanym osobom.

Według uczonych, wykorzystanie ultraczułych metod oraz mikrodozowanie naturalnych związków nowotworowych pozwoli na ustalenie toksykokinetyki w ludzkim ciele.

Wyniki badań były opublikowane w czasopiśmie naukowym „Cancer Prevention Research”. W tym artykule Baily oraz wiele innych badaczy zasugerowali, że test „Faza 0” z „mikrodozowaniem”,, jest w stanie poszerzyć wiedzę na temat chemoterapii. Pozwoli to na zwiększenie rozwoju oraz oceny bezpieczeństwa środków stosowanych w tym typie leczenia chorób nowotworowych.

Carole Jubert główny autor metody oraz były naukowiec w OSU powiedział, że „Faza 0” (...) może otworzyć nowe drzwi do wszelkiego rodzaju badań”.


źródło: physorg.coml
KOMENTARZE
news

<Kwiecień 2025>

pnwtśrczptsbnd
31
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
1
2
3
4
Newsletter