Biotechnologia.pl
łączymy wszystkie strony biobiznesu
Ceny żywności spadną, ale będą utrzymywać się ponad średnią (OECD/FAO)
30.05.2008
Zgodnie z przewidywaniami OECD oraz FAO na lata 2008 – 2017 ceny żywności mogą nieco spaść, ale mimo to utrzymają się ponad średnią.
Tzn. Agricultural Outlook jest publikowany od czterech lat (dorocznie) i dotyczy cen zbóż, oleju, cukru, mięsa, mleka i nabiału. Po raz pierwszy zamieszczono w nim informacje na temat biopaliw.

W tym roku ma on szczególne znaczenie ze względu na niepewność rynku związaną z inflacją cen żywności oraz słabnący wzrost ekonomiczny.

Niektóre z wniosków końcowych podkreślają, że:
- Ceny stopniowo obniżą się ponieważ wiele z czynników determinujących ich podwyżkę ma character przejściowy. Należy jednak pamiętać, że istnieją czynniki powodujące wzrost cen o permanentnym charakterze, które spowodują, że długofalowy spadek nie będzie realnie odczywalny.
- Dramatyczny wzrost cen od 2005/06 roku jest częściwo wynikiem niekorzystnych warunków pogodowych w najważniejszych rejonach świata, które produkują zboże.

Źródło: foodnavigator.com
KOMENTARZE
Newsletter