Biotechnologia.pl
łączymy wszystkie strony biobiznesu
Centrum Żywności Funkcjonalnej
20.02.2009
Uniwersytet w Wielkiej Brytanii stworzył centrum żywności funkcjonalnej. Centrum to ma pomagać mniejszym firmą, których nie stać na przeprowadzanie drogich prac badawczo-rozwojowych.


Centrum Żywności Funkcjonalnej (Functional Food Centre) rozpoczęło swoją działalność w tym miesiącu na Oxford Brookes University. Ma on na celu badania i konsultacje w nowym ekscytującym obszarze jakim jest żywność funkcjonalna z naciskiem na pomoc mniejszym firmą.

Niewiele spółek, za wyjątkiem tych największych, może sobie pozwolić na przeprowadzanie badań w ramach nowych brytyjskich i międzynarodowych regulacji. Nowe centrum ma za zadanie spełniać potrzeby w tym dużym i rozwijającym się rynku. Działalność centrum ma opierać się na badaniu składników, rozwijania produktów żywności funkcjonalnej, prowadzenia badań klinicznych jak również przeprowadzanie szkoleń dla pracowników służby zdrowia i przemysłu.

Centrum kieruje prof. Jeya Henry, który był członkiem Nutrition and Food Research Group na Oxford Brookes University. Grupa ta jest największym w Europie centrum badań nad Indeksem Glikemicznym.

Bartłomiej Borkowski
KOMENTARZE
Newsletter