Biotechnologia.pl
łączymy wszystkie strony biobiznesu
Brytyjska Agencja Standardów Żywności (Food Standards Agency - FSA ) opublikowała wyniki badań opinii konsumenckiej. Bad
06.03.2008
Brytyjska Agencja Standardów Żywności (FSA) opublikowała ostatnie wyniki badań opinii konsumentów.


Wyniki badań ukazują wzrastające przekonanie do kształtu regulacji prawnych w zakresie bezpieczeństwa całego łańcucha rolno-spożywczego, ze szczególnym uwzględnieniem wzrostu świadomości konsumentów na obecność w żywności organizmów genetycznie zmodyfikowanych. Obawy związane z zawartością w żywności GMO nie przekroczyły 3% badanych. W kwestiach związanych z bezpieczeństwem żywności jedynie 20% badanych wskazało na żywności genetycznie zmodyfikowaną (mniej niż w roku 2006 - 25%). W porównaniu z innymi zagadnieniami jak np. zawartość hormonów w mięsie (28% badanych), użycie środków ochrony roślin do produkcji żywności (32% badanych) oraz poziom cukru, tłuszczów i soli w żywności (39%, 40% oraz około 50%), to niewielki procent. Poza monitorowaniem wzrostu świadomości wśród konsumentów na podstawowe tematy związane z żywnością, badania ukazują również świadomość samej Agencji FSA oraz jej rolę w dostarczaniu konsumentom rzetelnych i czytelnych informacji. Oryginalna wersja informacji prasowej w języku angielskim: http://www.food.gov.uk/news/pressreleases/2008/feb/cas2007ukpr Raport można uzyskać poprzez skorzystanie z poniższego linka: http://www.food.gov.uk/multimedia/pdfs/cas2007ukreport.pdf Co rolnicy sądzą o roślinach genetycznie zmodyfikowanych – Nowe Badania opracowane przez ESRC[1] – Komitet Badań Społeczno – Ekonomicznych Wielkiej Brytanii. Grupa naukowców z Open University w Wielkiej Brytanii, kierowanego przez Profesora Andy Lane została włączona do badań prowadzonych przez ESRC. Wynika z nich, że rolnicy którzy byli zaangażowani w uprawę roślin GM, a aktualnie zaprzestali ich uprawy, postrzegają ten rodzaj upraw jako innowacje, które przynoszą realne korzyści ekonomiczne. Jak wynika z raportu rolnicy, wśród których badania zostały przeprowadzone, nie zwracają uwagi na kwestie zasad, czy oceny GMO pod względem dobra czy zła. Biorą natomiast pod uwagę własne interesy, czyli możliwość produkcji wysokiej jakości żywności, w sposób bezpieczny dla środowiska. Kolejną interesującą kwestią, którą wykazały badania jest sposób w jaki rolnicy poznają nowe technologie, takie jak GMO. Okazuje się, iż większość z badanych czerpie wiedzę z własnych „eksperymentów” albo z innych źródeł - informacji pochodzących z różnorakich środowisk, niekoniecznie rolniczych. Sieć informacji sięga nawet bardzo odległych geograficznie miejsc.

Źródło: Niezależna Agencja Prasowa
KOMENTARZE
Newsletter