Biotechnologia.pl
łączymy wszystkie strony biobiznesu
Białka serwatki obniżają ciśnienie
08.09.2010
Najnowsze badania sugerują, że napoje zawierające białka serwatki mają właściwości obniżania ciśnienia krwi u osób z ryzykiem nadciśnienia.
Jak podaje „International Diary Journal” osoby młode z wczesnymi stadiami rozwoju nadciśnienia zaobserwowali znaczące obniżenie ciśnień skurczowego i rozkurczowego po spożyciu napojów bogatych w serwatkę, zarówno tych z białkiem zhydrolizowanym jak i nie-zhydrolizowanym. Efekty te były obecne po 6 tygodniach codziennego spożycia napoju.

Badania były przeprowadzone na grupie 71 kobiet i mężczyzn o średniej wieku 20 lat i wskaźniku BMI około 24,6. Każdemu podawano odżywkę zawierającą 28g zwykłego koncentratu białka serwatki(WPC 80 TemPro, Leprino Foods) albo jego hydrolizatu. Po 6 tygodniach podawania białka nie zaobserwowano widocznych różnic w ciśnieniu skurczowym, rozkurczowym i średnim między obiema grupami, a każdy wartość ciśnienia obniżyła się o kolejno: 8.0, 8.6 i 6.4 mmHg.

Oto jak osoby przeprowadzające to badanie skomentowały wyniki: „Odkryliśmy iż napój bogaty w białko serwatki obniża ciśnienie krwi tylko u osób z nadciśnieniem, ale nie u osób zdrowych. To odkrycie sugeruje, że odżywki serwatkowe mają właściwości normalizacji podwyższonego ciśnienia i nie powodują hipotoni (niedociśnienia).”

Działanie tych napojów polega prawdopodobnie na wpływie serwatki na produkcję tlenku azotu – związku chemicznego mającego wpływ na regulację ciśnienia krwi.

red. Radosław Aulich
KOMENTARZE
news

<Czerwiec 2024>

pnwtśrczptsbnd
27
28
29
30
31
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Newsletter