Białka serwatki obniżają ciśnienie
Najnowsze badania sugerują, że napoje zawierające białka serwatki mają właściwości obniżania ciśnienia krwi u osób z ryzykiem nadciśnienia.
Badania były przeprowadzone na grupie 71 kobiet i mężczyzn o średniej wieku 20 lat i wskaźniku BMI około 24,6. Każdemu podawano odżywkę zawierającą 28g zwykłego koncentratu białka serwatki(WPC 80 TemPro, Leprino Foods) albo jego hydrolizatu. Po 6 tygodniach podawania białka nie zaobserwowano widocznych różnic w ciśnieniu skurczowym, rozkurczowym i średnim między obiema grupami, a każdy wartość ciśnienia obniżyła się o kolejno: 8.0, 8.6 i 6.4 mmHg.
Oto jak osoby przeprowadzające to badanie skomentowały wyniki: „Odkryliśmy iż napój bogaty w białko serwatki obniża ciśnienie krwi tylko u osób z nadciśnieniem, ale nie u osób zdrowych. To odkrycie sugeruje, że odżywki serwatkowe mają właściwości normalizacji podwyższonego ciśnienia i nie powodują hipotoni (niedociśnienia).”
Działanie tych napojów polega prawdopodobnie na wpływie serwatki na produkcję tlenku azotu – związku chemicznego mającego wpływ na regulację ciśnienia krwi.
red. Radosław Aulich
KOMENTARZE