Biotechnologia.pl
łączymy wszystkie strony biobiznesu
Bezpieczne soki zagęszczone
14.11.2008
Połączenie sonifikacji i osmotycznego parowania stanowi nową obiecującą technologię do produkcji zagęszczonych soków owocowych. Wyniki wskazują na 5-krotne zmniejszenie ilości Salmonelli sp.
Autorzy podkreślają, że oprócz zyskania wartości odżywczych i wrażeń sensorycznych poprzez wykorzystanie technologii bez użycia wysokiej temperatury dodatkowo zwiększy się ich bezpieczeństwo.

Konsumenci poszukują coraz częściej, naturalnych produktów, które zostały przetworzone w minimalnym stopniu, aby zachować ich pozytywny wpływ na ludzki organizm. Jednak autorzy twierdzą, że spożycie minimalnie przetworzonych soków owocowych spowodowało zwiększenie ilości chorób układu pokarmowego. W dużej mierze jest to związane z drobnoustrojami z gatunku Salmonella.
Naukowcy powiedzieli, że w oparciu o pozytywne wyniki ich badań istnieje potrzeba zaprojektowania sprzętu oraz optymalizacji parametrów pracy. 

Źródło: Journal of Food Safety

oprac.: Bartłomiej Borkowski
KOMENTARZE
news

<Wrzesień 2025>

pnwtśrczptsbnd
1
2
3
4
MEDI-VISION Forum
2025-09-04 do 2025-09-06
CosmoPharm Pack Expo 2025
2025-09-04 do 2025-09-06
6
7
10
11
12
13
14
15
17
Kongres Nauk o Życiu BIO2025
2025-09-17 do 2025-09-20
19
Obóz Atrakcyjnych Konwentykli
2025-09-19 do 2025-09-22
20
21
24
27
28
4
5
Newsletter